NA ANTENIE: Radioranek
Studio nagrań Ogłoszenia BIP Cennik

Wyciek adresów mailowych klientów Enei przy okazji RODO

Publikacja: 25.05.2018 g.13:03  Aktualizacja: 28.05.2018 g.11:16 Piotr Jaśkowiak
Spółka poinformowała o zmianie w przepisach dotyczących ochrony danych osobowych, ale w wiadomości znalazły się wszystkie adresy, na które ją wysłano.
enea logo - ENEA
/ Fot. ENEA

Portal wysłał informację do wszystkich użytkowników przy okazji ujawniając prawie 400 adresów mailowych. Teraz, co zabawne, utworzyła się grupa dyskusyjna użytkowników tego portalu, bo tak naprawdę wszyscy się poznali i wymieniają miedzy sobą maile, dość ostro krytykując portal.

Wiadomość zawierająca adresy mailowe trafiła do użytkowników portalu przyłączeniowego Enei, gdzie można załatwić część formalności przez internet.

- To było niedopatrzenie, za które przepraszamy. Nastąpiła po prostu nieprawidłowa wysyłka tych informacji tylko do użytkowników portalu przyłączeniowego. Za tę pomyłkę bardzo przepraszamy. Wskutek błędu systemu adresy mailowe części użytkowników nie zostały umieszczone w rubryce do ukrytej wiadomości, tylko w rubryce jawnej. Są to trudne do jednoznacznej identyfikacji adresy mailowe, a nie dane osobowe. - mówi rzeczniczka spółki Enea Operator Danuta Tabaka.

Część maili zawiera jednak imię i nazwisko posiadacza. 

RODO to unijne Rozporządzenie Ogólne o Danych Osobowych, które wchodzi w życie w piątek. Jego konsekwencją jest m.in. konieczność powiadomienia klientów o sposobie przetwarzania ich danych.

----------

Danuta Tabaka poinformowała Radio Poznań, że ENEA wdrożyła niezbędne działania naprawcze, aby zapobiec takim sytuacjom w przyszłości. – Powołaliśmy specjalny zespół do analizy zaistniałej sytuacji i wdrożenia działań naprawczych, wzmocniliśmy kwestie bezpieczeństwa wysyłki w sferze techniczno-informatycznej, wdrażamy nową procedurę testową, przeprowadzimy dodatkowe szkolenia dla pracowników – wylicza. – Dokładamy wszelkich starań, aby taka sytuacja już nigdy nie miała miejsca – mówi Tabaka.

http://radiopoznan.fm/n/N7C55B
KOMENTARZE 7
Aleksandra 17.11.2018 godz. 15:06
Zachęcam do zadawania pytań do naszych Inspektorów Ochrony Danych! Jeśli chcesz wiedzieć więcej odwiedź www.bodo24.pl BODO24 czyli Biuro Ochrony Danych Osobowych we Wrocławiu (budynek FAT).
rodo 27.05.2018 godz. 11:31
Wyroki wydane przez polskie sądy przeczą waszym przypuszczeniom. Wystarczy poczytać, np. stronę niebezpiecznik (kropka) pl. Możesz sobie jeszcze ze 100 razy napisać, że maile to nie dane osobowe. A na końcu napisz swojego maila, tylko tego co używasz, a nie szybko założonego na chwilę. W końcu "to nie dane osobowe", prawda?
Arek 25.05.2018 godz. 23:51
No dokładnie, podniecacie się mailami, a poczytajcie co wyciekło np. z Aliora, UPS, Mazdy czy Play :) Tam jest dopiero Rodos :))
Do ppp 25.05.2018 godz. 21:39
Nie podniecają się tak. Maile to nie dane osobowe a wysłane 24.05 to jeszcze przed RODO. Beknąć możesz jak się piwa pijesz...
ppp 25.05.2018 godz. 16:46
''Wskutek błędu systemu '' - a ten system to sam się pisał czy ktoś go pisał? sam sobie robił audyt bezpieczeństwa czy ktoś robił? sam sobie nie zablokował opcji "nieukrytych odbiorców" czy ktoś tego nie zablokował?
Zapamiętajcie - systemy same z siebie nie wysyłają w ten sposób wiadomości. Ktoś powinien za to beknąć, a incydent zgłoszony tam gdzie trzeba. Najlepiej dobrowolnie (czekam do poniedziałku na oficjalne stanowisko i upublicznienie pisma ENEA - GIODO o przyznaniu się do wycieku wraz z analizą informatyczną w jaki sposób powstał ów błąd)
Słuchacz 2 25.05.2018 godz. 13:54
Nie, bo tylko maile.
Słuchacz 25.05.2018 godz. 13:21
40 000 000 euro kary?

SERWIS INFORMACYJNY


GODZINY: 20:00 21:00 22:00 06:00 07:00

@TWITTER